Live WebcamMuntele Mic Partia Isai / Apresski
Masivul Muntele Mic este un grup muntos din Munții Retezat-Godeanu, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Se găsește între Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Retezat. Cel mai înalt pisc este Vârful Muntele Mic, având 1.802 m
Până acum câțiva ani, accesul în stațiune se realiza cu un telescaun de 3,5 kilometri instalat acum 40 de ani, însă acesta nu mai funcționează, fiind excesiv de lent și neprofitabil. Accesul se face acum pe 12 kilometri de drum îngust, în serpentine, care pune dificultăți în perioadele cu ninsori abundente, fiind necesare lanțuri și experiență.
Există alternativa parcurgerii acestei bucăți dificile cu un microbuz 4×4 pus la dispoziție de unul dintre proprietarii de instalații, care în perioadele de vârf face de asemenea curse spre parcările aflate mai jos de stațiune. Informațiile despre starea drumului și a pârtiilor sunt actualizate zilnic de cei trei proprietari de instalații – Muntele Mic online, WeSki – include orarul microbuzelor și Isai Muntele Mic
Odată ajuns în parcarea cu plată de sus, mai ai de parcurs câteva sute de metri prin zăpadă până unul dintre cele circa 300 de locuri de cazare, deoarece ultima bucată de drum servește drept pârtie. Această nișă este exploatată de întreprinzători care oferă servicii de transfer al bagajelor cu snowmobile și ATV-uri.
Pârtiile se întind în cea mai mare parte pe versantul dintre stațiune și vârful Muntele Mic, unde se află patru instalații pe cablu. Domeniul continuă după coamă cu noul telescaun Vâlsanu și cu o pârtie roșie de 2,3 kilometri lungime. Odată ajuns pe schiuri sau snowboard ai de făcut o alegere: un ski pass de 90 de lei pentru teleschiul Borlova I – II și telescaunul Isai, sau un ski pass de 130 de lei pe zi pentru telescaunul Vâlsanu și teleschiurile Felix și Nordica. Există de asemenea variante de a cumpăra urcări individuale, skipass-uri pe durate mai mici sau pentru anumite instalații. Borlova I și II sunt pârtii albastre ideale pentru începători; late și drepte, cu pantă relativ constantă pe toată lungimea de circa 800 de metri, sunt bine întreținute și marcate, au nocturnă și sunt deservite de un teleschi dublu, la baza căruia se află un apres-ski.
Isai este o pârtie roșie frumoasă și variată, având cea mai mare pantă de pe domeniu, însă telescaunul de două locuri care o deservește este foarte lent. Pentru sezonul de vară, există posibilitatea de a folosi telescaunul pentru a accesa două trasee de coborâre cu mountain bike-ul. Felix este o pârtie roșie ușurică, paralelă în mare parte cu Borlova și deservită de un teleschi. Nordica este o roșie frumoasă și scurtuță, cu multe opțiuni de off-piste, deservită de un teleschi și având instalație de nocturnă.
Vâlsanu este vedeta domeniului – o pârtie de peste 2 kilometri, albastră și panoramică pe prima jumătate și roșie pe a doua jumătate, deservită de un telescaun nou-nouț de șase locuri. Beneficiază de instalație de nocturnă și de zăpadă artificială, iar la mijlocul pârtiei se află și un apres-ski cu terasă panoramică. Toate pârtiile sunt bine întreținute, însă ar putea fi mai bine semnalizate în zona superioară, în condiții de ceață orientarea fiind mai dificilă. Iubitorii de freeride vor găsi zone bune în jurul teleschiului Nordica și a telescaunului Isai, precum și în zona pârtiei Vâlsanu, iar concurența pentru pulvăr este redusă aici. La Muntele Mic există de asemenea servicii de Heliskiing și Catskiing, prin care versanții neatinși din zonă pot fi accesați cu elicopterul sau cu un vehicul cu șenile.
Muntele Mic este un domeniu în dezvoltare, iar cu mai multă implicare și viziune din partea administrației locale și centrale, una dintre cele mai bogate în zăpadă stațiuni din România și o destinație tradițională a bănățenilor poate să devină un reper la nivel național.
Sursa: www.ski-outdoor.ro