Live Webcam Planeta Marte NASA Rover
Planeta Marte poartă denumirea după zeul roman al războiului și are culoarea roșiatică, deoarece oxidul de fier îi conferă acest aspect distinctiv între corpurile astronomice ce se observă cu ochiul liber. La fel ca și planeta Pământ, Marte este o planetă terestră, cu o atmosferă subțire și cu caracteristici de suprafață care amintesc de deșerturi și calote glaciare polare precum cele ale Pământului.
A patra planetă din sistemul solar, Marte găzduiește muntele Olimp, cel mai cunoscut munte de pe orice planetă și cel mai mare vulcan, dar și Valles Marineris, unul dintre cele mai mari canioane din sistemul solar. Planeta Marte are doi sateliți: Phobos și Deimos, ambii sunt mici și au o formă neregulată, tocmai din acest motiv este posibil să fie asteroizi captați. Planeta a fost explorată de mai multe nave spațiale fără echipaj, iar Mariner 4, lansată de NASA în 1964, a fost prima navă care a vizitat Marte. La 20 iulie 1976, Viking 1 a efectuat prima aterizare de succes pe suprafața marțiană.
Planeta poartă denumirea zeului roman al războiului, Mars, și este o asociere făcută datorită culorii roșiatice care duc cu gândul la sânge. În limba greacă, planeta Marte este cunoscută și sub numele de” Ἄρης Arēs”, cu rădăcina inflexională „Ἄρε- Are-„. Mars este și baza numelui lunii martie, nume ce provine din latinescul Martius mēnsis „luna lui Marte”.
Planeta este alcătuită din minerale care conțin siliciu, oxigen și alte metale și elemente care formează roca. Suprafața planetei este compusă în principal din bazalt tholeiitic, chiar dacă anumite părți sunt mai bogate în siliciu decât bazaltul tipic și pot fi asemănătoare cu rocile andezit de pe Pământ. Distanța medie a planetei Marte față de Soare este de aproximativ 230 milioane de km, iar perioada orbitală durează cât 687 de zile pe Terra. O zi de pe Marte durează puțin mai mult decât o zi de pe Terra: 24 de ore, 39 de minute și 35,24 secunde, iar un an de aici este egal cu 1,8809 ani de pe Terra sau un 1 an, 320 de zile și 18,2 ore.