Live Webcam Partia de schi Valea Blaznei
Stațiunea Valea Blaznei se află situată în partea de nord-est a Județului Bistrița-Năsăud, în partea de sud a Munților Rodnei și aparține de Comuna Șanț. Comuna Șanț a fost înființată în jurul anului 1600, la început fiind un cătun al Comunei mamă Rodna Veche. Din anul 1773 este atestată documentar ca o comună de sine stătătoare, sub denumirea de Rodna Nouă și apoi Șanț care provine de la șanțurile de aparare împotriva popoarelor invadatoare, situate pe locul actualei Primarii. Relieful este format din munți și dealuri foarte înalte.
Bistrița-Nasăud este un județ în Transilvania, împărțit din punct de vedere administrativ într-un municipiu – Bistrița, 3 orașe și 58 de comune cu 235 de sate. Se învecinează cu Județele Cluj – la vest, Maramureș – la nord, Suceava – la est și Mureș – la sud.
Relieful Judeţului Bistriţa-Năsăud este variat şi complex, dispus sub forma unui amplu amfiteatru natural cu deschidere în trepte către Podişul Transilvaniei, conturându-se astfel diferite zone de relief.
Zona montană străjuieşte judeţul în partea de nord şi est şi cuprinde o cunună de munţi din arcul Carpaţilor Orientali, grupa nordică şi mijlocie, din care fac parte: Munţii Ţibleşului, în nordul judeţului, cu înălţimi de până la 1800 m, alcătuiţi din formaţiuni vulcanice; Munţii Rodnei, desfăşuraţi în partea de nord-est a judeţului, constituind un masiv format din şisturi cristaline, cu văi adânci şi puţin accesibile. Cel mai înalt vârf muntos din judeţ îl reprezintă Ineul-2280 m; Munţii Bârgăului, amplasaţi în partea de est a judeţului, fiind alcătuiţi din roci vulcanice. Sunt munţi de înălţimi mai mici, cel mai înalt vârf fiind Heniul Mare-1410 m; Munţii Călimani, aflaţi la sud de Munţii Bârgăului, cel mai înalt vârf al lor de pe teritoriul judeţului fiind Bistriciorul.
Zona dealurilor ocupă partea centrală, de sud şi de vest a judeţului cu unităţi bine individualizate, cum ar fi: Dealurile Năsăudului, Dealurile Bistriţei, Piemontul Călimanilor, Culmea Şieului.
Zona de câmpie evidenţiază o unitate morfostructurală, Câmpia Transilvaniei, o unitate de coline înalte, cu limita la nord a râului Someşul Mare, la sud-vest Valea Mureşeni, la sud Valea Mureşului, iar la est interfluviul Şieu-Teaca şi Valea Şieului.
Zona de luncă însoţeşte cursurile principalelor râuri, în special al Someşului Mare, şi reprezintă aproximativ 3% din suprafaţa judeţului.
Din punct de vedere climatic, Judeţul Bistriţa-Năsăud se încadrează în zona continental moderată, cu unele influenţe polar maritime şi temperat maritime. Evoluţia temperaturii este tipic continentală, cu maximă în luna iulie şi minimă în luna ianuarie.
Sursa ski-si-snowboard.ro