Live Webcam Fagaras Piata Republicii
Făgăraș este un municipiu în județul Brașov, Transilvania, România. Are o populație de 30.714 locuitori.
Înainte de Unirea Transilvaniei cu România orașul a fost centrul administrativ al comitatului Făgăraș, iar între 1920 și 1950 a fost reședința județului Făgăraș.
La ieșirea din Făgăraș spre Brașov se află centrul geografic al României. Coordonatele exacte ale punctului respectiv sunt 45º50’ latitudine nordică și 24º59’ longitudine estică.
Așezarea este atestată documentar din anul 1291 sub numele Fogros. Etimologia acestuia poate fi:
maghiară: 1.) de la numele propriu Fogor, 2.) sau din cuvântul maghiar fogor, variantă a fogoly „potârniche”, fogros, fogoros însemnând „loc cu multe potârnichi”. Oricare etimologie ar fi adevărată, forma românească și germană sunt adaptări ale denumirii maghiare.
peceneagă, de la combinația Fagar šu, „apa frasinului”.
română, derivat al substantivului românesc fag, moștenit din latină fagus, „fag”.
Construcția Cetății Făgărașului a început în 1310, de voievodul Transilvaniei, Ladislau Apor (Opor), pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea.
„Amurg în Cetatea Făgărașului”, peisaj de Valeriu Pantazi
Cetatea Făgărașului, împreună cu Amlașul, au fost acordate în Evul Mediu de regii Ungariei ca feude domnilor munteni care se puneau sub protecția lor. Între aceștia s-au numărat Vladislav Vlaicu (1364-1377), intitulat «Vajvoda Transalpinus et banus Zeverino necnon dux de Fogaras», și Mircea cel Bătrân, voievod al Țării Românești, (1386-1394 și 1397-1418), care a purtat și titulatura de «Amlașului și Făgărașului herțeg».
Cetatea Făgărașului a trecut, în decursul timpului, pe rând în posesia unor boierii făgărășeni și voievoizi.
În timp orașul a devenit un important centru politic, mai ales datorită găzduirii dietelor, ca reședință princiară, precum și pentru faptul că în secolele al XVI-lea – al XVII-lea, a fost scaun superior de judecată.
În 1721 Făgărașul a devenit sediu al Episcopiei Române Unite cu Roma (greco-catolică), reședința episcopului fiind la etajul întâi al aripii de sud a cetății. Însă episcopul Ioan Giurgiu Patachi a preferat să stea la Castelul Brukenthal de la Sâmbăta de Jos. La Făgăraș, episcopul Giurgiu a ridicat la rang de catedrală episcopală Biserica „Sf. Nicolae”, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. De atunci titulatura episcopiei a fost schimbată în „Episcopia de Făgăraș și Alba Iulia”. La Făgăraș, episcopul Inocențiu Micu-Klein a locuit într-o casă construită în 1727, iar în 1737 și-a mutat reședința episcopală, printr-un schimb de proprietăți, la Blaj, pentru a se afla în centrul teritoriului episcopiei.
Arhitectura istorică a orașului trimite cu gândul la meșteșugarii care s-au așezat în Târgul Făgărașului. Acesta aduna toate satele din zonă pentru vânzarea produselor agricole și ale micilor meșteșugari. Stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu secolul al XVIII-lea, cu barocul austriac.
Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraș
În Țara Făgărașului se regăsesc numeroase vestigii istorice, culturale și edificii religioase care atestă vechimea acestor meleaguri, cum ar fi:
Cetatea Făgărașului
Biserica fortificată din Cincu – (secolul al XII-lea);
Mănăstirea Cârța, care aparținea ordinului monastic catolic cistercian, din satul Cârța (1202);
Bazilica, din satul Hălmeag (secolul al XIII-lea);
Biserica fortificată din Cincșor – (secolul al XIV-lea);
Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din satul Sâmbăta de Sus, construită în 1657;
Castelul Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, din secolul al XVIII-lea
Biserica „Sf. Nicolae”, construită în 1697 de Constantin Brâncoveanu;
Biserica reformată, construită în 1712; este situată pe Bd. Unirii la numărul 17.
Biserica Franciscană, cunoscută de localnici sub numele de Biserica Paterilor (1737), situată pe strada Vasile Alecsandri la numărul 1;
Biserica „Sf. Treime”, construită în 1783, cu picturi murale din 1791;
Biserica Unitariană (construită în 1912), str. Mihai Eminescu la numărul 1, în Făgăraș;
Casa Memorială „Badea Cârțan”, din satul Cârțișoara;
Sinagoga (construită în 1870), str. Aron Pumnul, Făgăraș;
Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos.
Sursa Wikipedia